توليد لپتين و عملكرد آن
لپتين تنها در سلولهاي چربي و به ميزان كمتر در اپيتليوم روده و جفت ، توليد ميشود. گيرنده لپتين اساسا در نواحي از مغز شامل نورونهاي هستههاي آركوآت ، ونترمديال هيپوتالاموس بيان ميگردد كه در تنظيم رفتار خوردن، نقش دارند. اين گيرنده همچنين در سلولهاي قسمت قشري غدد فوق كليوي و سلولهاي بتاي پانكراس هر چند به ميزان كم ، بيان ميگردد. لپتين حامل پيامي مبني بر كافي بودن ذخاير چربي و كاهش مصرف مواد سوختي و افزايش مصرف انرژي است.
اثر متقابل لپتين با گيرنده خود در هيپوتالاموس ، رهاسازي پيام اثر كننده بر روي اشتها را تغيير ميدهد. لپتين همچنين سيستم عصبي سمپاتيك را تحريك نموده و به اين ترتيب سبب افزايش فشار خون ، ضربان قلب و توليد حرارت (توليد حرارت به قيمت انرژي متابوليك) از طريق جدا نمودن انتقال الكترون از سنتز ATP در ميتوكندري بافت چربي ميگردد.
پروتئين لپتين كه شانزده كيلودالتون وزن دارد به وسيله بافت چربي در بدن انسان ساخته و در خون رها ميشود و از راههاي مختلف موجب كاهش اشتها و افزايش مصرف ميشود ، در واقع مانع زياد چاق شدن ما ميشود.
افرادي كه وزن كم ميكنند، ميزان لپتين كاهش پيدا ميكند، چرا كه بدن سعي ميكند با اين كاهش وزن مخالفت كند و از ذخاير انرژي خود(بافتهاي چربي) محافظت كند.
مكانيسم لپتين موجب كاهش توليد نوروپپتيد y هيپوتالاموس كه محرك قوي اشتها است ميشود (لذا اشتها را كم ميكند). همچنين موجب افزايش a-msh كه يك عامل كاهنده اشتها در هيپوتالاموس است نيز ميشود (باز هم اشتها را كم ميكند). لپتين موجب افزايش ترشح TRh و GnRh ميشود لذا موجب افزايش مصرف انرژي ميگردد.
:: موضوعات مرتبط:
ویتامین،
،
:: برچسبها:
پروتئين لپتين,